Class X History Chapter 1 | French Revolution And The Idea Of The Nation | MCQs

Here are expected multiple choice questions from Class X History Chapter 1 French Revolution And The Idea Of The Nation.

1. French Revolution took place in ………………………….

a) 1765

b) 1769

c) 1789

d) 1735

Answer: 1789

2. What type of government existed in France prior to the French Revolution?

a) Absolute monarchy

b) Oligarchy

c) Democracy

d) Mobocracy

Answer: absolute monarchy

3. Which of the following ideas emphasized the notion of a united French community enjoying equal rights under a constitution?

a) The French flag

b) French thinkers

c) la patrie (the fatherland) and le citoyen (the citizen)

d) National Assembly

Answer: la patrie and le citoyen

4. In the wake of French Revolution, the Estates General was renamed as ……………………………

a) French Assembly

b) National Assembly

c) State Assembly

d) Council of Ministers

Answer: National Assembly

5. Who elected the National Assembly?

a) Nobles

b) Active citizens

c) Revolutionaries

d) Aristocrats

Answer: active citizens

6. What was the name of the French flag while it was under monarchy?

a) Tricolour

b) Royal Standard

c) Union Jack

d) None of these

Answer: Royal Standard

7. Which language became the common language of France after French Revolution?

a) French

b) German

c) Regional dialects

d) Spanish

Answer: French

8. What was the name of the clubs that students and educated middle class formed in other cities of Europe after they heard about the French Revolution?

a) Revolutionary clubs

b) Renaissance Clubs

c) Jacobin clubs

d) None of these

Answer: Jacobin clubs

9. Which of the following abolished all privileges based on birth, established equality before the law and secured right to property?

See also  Class X Economics Chapter 5 | Consumer Rights | Important Questions

a) Common Code

b) Civil Code

c) Administrative Code

d) Public Code

Answer: Civil Code

10. Civil Code came into force in ……………………………

a) 1800

b) 1804

c) 1805

d) 1810

Answer: 1804

11. The activities and campaigns of which group led the way for the French armies to move into Holland, Belgium and Switzerland?

a) Jacobin Group

b) Citizen group

c) Revolutionaries

d) Renaissance group

Answer: Jacobin group

12. The Battle of Leipzig was fought in …………………………….

a) 1800

b) 1805

c) 1813

d) 1812

Answer: 1813

13. People in other parts of Europe turned against the French armies because

a) they abolished serfdom and feudal rights

b) they imposed higher taxation, censorship and forced conscription into the French armies

c) they introduced uniform laws, a common currency and standardized weights and measures

d) they abolished monarchy

Answer: they imposed higher taxation, censorship and forced conscription into the French armies

14. Which idea did the French armies carry abroad?

a) Absolutism

b) Nationalism

c) Communism

d) Regionalism

Answer: Nationalism

15. Napoleon had no doubt destroyed ………………………………. in France.

a) monarchy

b) oligarchy

c) democracy

d) plutarchy

Answer: democracy

16. Once Napoleon seized power, France returned to ………………………………..

a) monarchy

b) Oligarchy

c) Democracy

d) Plutarchy

Answer: monarchy

17. The revolutionaries believed that it was the mission and destiny of the French state to liberate the people of Europe from ……………………………….

a) despotism

b) nationalism

c) patriotism

d) None of these

Answer: despotism

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *