NCERT Class 8 Science Chapter 5 | Coal And Petroleum | Multiple Choice Questions

Here are important multiple choice questions from NCERT Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum.

1. Natural resources are

a) semi natural and semi man made

b) made in the laboratories by people

c) naturally obtained from nature

d) made in homes by people

Answer: naturally obtained from nature

2. Minerals are

A) natural resources

B) artificial resources

c) semi natural

d) all of these

Answer: natural resources

3. Natural resources are classified in to

 a) exhaustible and non exhaustible resources

b) eco-friendly and non-eco-friendly resources

c) plants and animals

d) none of the above   

Answer: exhaustible and non-exhaustible resources

4. Exhaustible resources are those whose quantity

a) is limited but they can be made in the laboratories by humans

b) in not limited

c) is limited and can be renewed in a few months

d) is limited and cannot be renewed

Answer: is limited and cannot be renewed

5. Inexhaustible resources are those whose quantity

a) is limited but they can be made in the laboratories by humans

b) in not limited

c) is limited and can be renewed in 1 month

d) is limited

Answer: is not limited

6. The resources which are not likely to be exhausted by humans are called

a) inexhaustible resources

b) exhaustible resources

c) fuels

d) both a and c

Answer: inexhaustible resources

7. Examples of inexhaustible resources are

a) coal and petrol

b) petroleum

c) air and sunlight

d) both a and b

Answer: air and sunlight

8. Wildlife is an example of

a) inexhaustible resources

b) exhaustible resources

See also  Class 8 Social Science History Chapter 1 | How, When And Where | Important Questions

c) none of these

d) both a and b

Answer: exhaustible resource

9. Coal is mainly

a) carbon

b) oxygen

c) nitrogen

d) hydrogen

Answer: carbon

10. The slow process of conversion of dead vegetation into carbon is called

a) amalgamation

b) carbonisation

c) refining

d) polarisation

Answer: carbonisation

11. Which of the following is not obtained from coal?

a) coke

b) coal gas

c) CNG

d) tar

Answer: CNG

12. Name the tough, porous, black substance obtained from coal

a) coke

b) tar

c) fossil

d) None of these

Answer: coke

13. Which product obtained from coal is used in the production of steel?

a) coke

b) tar

c) coal gas

d) paraffin

Answer: coke

14. Which substance is used to repel moths and other insects?

a) paraffin

b) naphthalene

c) chloroform

d) iodine

Answer: naphthalene

15. Which substance is now commonly used instead of coal tar for metalling roads?

a) bitumen (asphalt)

b) gasoline

c) diesel

d) naphthalene

Answer: bitumen

16. Heavy motor vehicles run on

a) petrol

b) LPG

c) diesel

d) CNG

Answer: diesel

17. The world’s first oil mill was drilled in ………………………………..

a) Kuwait

b) Assam

c) Pennsylvania

d) Columbia

Answer: Pennsylvania

18. Which river basins in India have oil deposits?

a) Ganga and Brahmaputra

b) Godavari and Krishna

c) Cauvery and Narmada

d) Sindhu and Beas

Answer: Godavari and Krishna

19. What is the full form of CNG?

a) Compressed Natural Gas

b) Carbonated Natural Gas

c) Carbonised Natural Gas

d) None of these

Answer: Compressed Natural Gas

See also  Singular Or Plural Nouns Worksheet For Class 8

20. Of the following which is the cleanest fuel?

a) coal

b) petrol

c) diesel

d) CNG

Answer: CNG

21. What is the full form of PCRA?

a) Petrol Conservation Research Association

b) Petroleum Conservation Research Associates

c) Petroleum Conservation Research Association

d) Petrochemicals Conservation Research Association

Answer: Petroleum Conservation Research Association

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *